صندوق تامین خسارت در ترازوی شفافیت

صندوق تامین خسارت بدنی نخستین نهادی است که پیش از همه نهادها و شرکت‌های دولتی صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ را منتشر و اقدام به شفاف‌سازی کرد. مهدی قمصریان مدیرعامل این صندوق در اقدامی بی‌سابقه حتی صورت‌های مالی سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ این صندوق را روی سایت کدال بارگذاری کرده و راه را بر نقد باز گذاشته است.

به گزارش دنیای بیمه، صورت‌های مالی صندوق تامین خسارت‌های بدنی در سال گذشته ۱۶ تیرماه به تایید علی فرهادی، به نمایندگی از وزارت دادگستری، سید محمد کریمی، دبیر کل سندیکای بیمه‌گران، سید جواد میرقاسمی به نمایندگی از بیمه مرکزی، احمد خانی نوذری به نمایندگی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مهدی قمصریان به نمایندگی از وزارت اقتصاد و دارایی به عنوان ۵ عضو هیات نظارت بر صندوق یادشده رسیده است.

مهمترین ماموریت مهدی قمصریان، مدیرعامل صندوق تامین خسارت‌های بدنی بدون تردید وصول مطالبات صندوق از شرکت‌های بیمه و البته بیمه مرکزی است. او در مدت مسئولیت‌اش باید مذاکرات فشرده با مدیرعامل شرکت‌های بیمه‌گر داشته بشد و اجازه رسوب مطالبات را ندهد. بر اساس آخرین اعلام صندوق تامین خسارت بدنی، میزان طلب از شرکت‌های بیمه و البته بیمه مرکزی از ۴ هزار و ۶۷۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال در سال ۱۳۹۹ به رقم ۳ هزار و ۷۹۶ میلیارد و ۳۴۰ میلیون ریال در پایان سال گذشته رسیده که ۱۹ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

  • از بیمه رازی بعید نیست!

بزرگترین شرکت بیمه‌ای بدهکار به صندوق تامین خسارت‌های بدنی، شرکت بیمه رازی به مدیرعاملی علی جباری رئیس اسبق صندوق یادشده است به نحوی که ۲۴٫۵ درصد از مطالبات صندوق به بدهی شرکت بیمه رازی اختصاص دارد. به گونه‌ای که میزان بدهی این شرکت در سال گذشته نسبت به سال ۹۹ با رشدی ۱۰۹ درصدی به رقم ۹۳۱ میلیارد و ۳۴۶ میلیون ریال رسیده است. این در حالی است که سهم صندوق از بیمه یادشده در سال ۹۹ تنها ۹٫۵ درصد معادل ۴۴۶ میلیارد و ۴۹۱ میلیون ریال بوده که این میزان رشد بدهی بیمه رازی با توجه به اشراف علی جباری به وضعیت دخل و خرج صندوق بسیار قابل تامل و نقد است و باید دید آیا او می‌تواند سهامداران را راضی کند تا زودتر بدهی‌ شرکت پرداخت شود؟

  • بیمه کوثر در ردیف دوم بدهکاران

بیمه کوثر به مدیرعاملی ابوالفضل آقادادی، هم در رتبه دوم بدهکاران صندوق قرار دارد. به گونه‌ای که ۲۲٫۶ درصد از کل مطالبات صندوق در پایان سال مربوط به این شرکت می‌شود و میزان بدهی بیمه کوثر در سال گذشته نسبت به سال قبل آن با ۳۸ درصد رشد به رقم ۸۵۷ میلیارد و ۷۱۶ میلیون ریال رسیده است.

  • رتبه سوم به بیمه مرکزی رسید

بیمه مرکزی هم سومین بدهکار بزرگ به صندوق تامین خسارت‌های بدنی است که هر چند میزان بدهی نهاد ناظر در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش ۵ درصدی داشته اما سوال اینجاست که آیا نوع رابطه حاکمیتی حاکم بر بیمه مرکزی با صندوق یادشده دلیلی بر بدهی ۴۲۰ میلیارد و ۸۹ میلیون ریالی می‌تواند باشد. به ویژه اینکه ۱۱٫۱ درصد از طلب صندوق از صنعت بیمه به بیمه مرکزی تعلق دارد. اکنون باید منتظر ماند و دید آیا مجید بهزادپور، رئیس کل بیمه مرکزی که پیش از این خودش سکاندار صندوق تامین خسارت‌های بدنی بوده، اقدام به پرداخت بدهی نهاد ناظر می‌کند یا نه؟

  • بیمه البرز ایستاده در جایگاه چهارم

بیمه البرز که سکان هدایت آن را همچنان محسن پورکیانی بر عهده دارد، در سال گذشته هرچند ۱۶ درصد از میزان بدهی این شرکت به صندوق تامین خسارت‌های بدنی را کم کرده اما این شرکت همچنان در رتبه چهارم جدول بدهکاران صندوق قرار دارد و حجم بدهی بیمه البرز در پایان سال گذشته به ۳۶۸ میلیارد و ۵۲۶ میلیون ریال رسیده است. به گونه‌ای که سهم بیمه البرز از مطالبات صندوق به ۹٫۷ درصد رسیده است.

  • بیمه میهن پنجمین بدهکار صندوق

بیمه میهن که طی چند سال اخیر تغییرات مدیریتی زیادی را تجربه کرده با ۲۴۲ میلیارد و ۴۳۸ میلیون ریال بدهی در جایگاه پنجم فهرست بدهکاران صندوق تامین خسارت‌های بدنی قرار دارد. نکته مهم اینکه میزان بدهی بیمه میهن به صندوق یادشده در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ رشدی ۹۴ درصدی را تجربه کرده و سهم طلب صندوق از این شرکت ۶٫۴ درصد برآورد شده است.

  • افزایش ۳۴ درصدی بدهی بیمه معلم

حجم بدهی بیمه معلم با مدیرعاملی ابراهیم تحسیری به صندوق تامین خسارت‌های بدنی با ۳۴ درصد رشد به ۲۱۱ میلیارد و ۳۷ میلیون ریال رسیده و ۵٫۶ درصد کل طلب سال ۱۴۰۰ صندوق به این شرکت اختصاص دارد. آیا این شرکت بیمه‌ای تصمیم دارد که همه ساله بخشی از منابع صندوق را در حساب‌های خود نگه دارد یا اینکه این بدهی کاهش می‌یابد؟ فعلا که بیمه معلم در جایگاه ششم جدول بدهکاران صندوق محکم ایستاده است.

  • جایگاه هفت جدول بدهکاران، بیمه دی

بدهی بیمه دی در پایان سال ۱۴۰۰ به صندوق تامین خسارت‌های بدنی با رشدی ۶۱۰ درصدی به ۲۰۸ میلیارد و ۵۷۰ میلیون ریال رسیده و سهم این شرکت از مطالبات صندوق ۵٫۵ درصد است. بیمه دی با مدیرعاملی محمد رضا کشاورز در سال ۹۹ تنها ۲۹ میلیارد و ۳۶۹ میلیون ریال به صندوق بدهی داشته است.

  • پاسارگاد در جایگاه هشتم بدهکاران صندوق

بیمه پاسارگاد با مدیرعاملی معصوم ضمیری در جایگاه هشتم بدهکاران سال ۱۴۰۰ صندوق تامین خسارت بدنی قرار گرفته و میزان بدهی این شرکت با رشدی ۳ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۹ به رقم ۱۱۰ میلیارد و ۳۵۴ میلیون ریال رسیده است. سهم بیمه پاسارگاد از کل مطالبات صندوق ۲٫۹ درصد ارزیابی شده و با توجه به سهم پایین بیمه شخص ثالث در ترکیب پرتفوی این شرکت این سوال مطرح است که ایا واقعا بیمه پاسارگاد تصمیم به تصفیه حساب با صندوق را دارد یا نه؟

  • تصفیه حساب بزرگ بیمه ایران

بیمه ایران به مدیرعاملی حسن شریفی در سال گذشته میزان بدهی‌اش به صندوق تامین خسارت‌های بدنی را با ۹۲ درصد کاهش از ۹۸۷ میلیارد و ۴۱ میلیون ریال به ۸۲ میلیارد و ۲۵۲ میلیون ریال رسانده است. به این ترتیب این تنها شرکت بیمه دولتی کشور تنها ۲٫۲ درصد از کل مطالبات صندوق از بیمه‌گران را به خود اختصاص داده در حالی که در سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۱ درصد کل مطالبات صندوق به بیمه ایران تعلق داشته است. این تصفیه بزرگ بیمه ایران با توجه به سهم بالای بیمه شخص ثالث در سبد پرتفوی شرکت قابل تامل است که نشان می‌دهد بخش زیادی از فشار بر منابع صندوق تامین خسارت کاسته شده است. افزون بر اینکه بیمه پارسیان به مدیرعاملی هادی اویار حسین در سال گذشته بیش از ۹۵ درصد از بدهی‌اش به صندوق تامین خسارت بدنی را کاهش داده و به ۲۶ میلیارد و ۵۷۹ درصد رسانده‌اند. به گونه‌ای که سهم بدهی بیمه پارسیان به صندوق یاشده از ۱۱٫۲ درصد در سال ۹۹ به کمتر از ۷ دهم درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است.

  • آسیا، دانا و آرمان سفید شدند

بیمه آسیا با مدیرعاملی مسعود بادین طلب ۳۱۲ میلیارد و ۶۹۲ میلیون ریالی این شرکت به صندوق در سال ۱۳۹۹ را به صفر در سال ۱۴۰۰ کاهش داده و وضعیت خود را سفید کرده است. بیمه دانا هم به مدیرعاملی رضا جعفری این مسیر را طی کرده و با پرداخت ۱۴۷ میلیارد و ۷۴۰ میلیون ریال بدهی به صندوق را به صفر رسانده است. بیمه آرمان هم با هدایت مجید قلی پور سومین شرکت بیمه‌ای است که در سال ۱۴۰۰ به صندوق بدهی نداشته در حالی که سال قبل آن ۲۵ میلیارد و ۴۲۸ میلیون ریال بدهی داشته است.

  • سهم ۹۰ درصدی ۸ بیمه‌گر

بیش از ۹۰ درصد طلب سال ۱۴۰۰ صندوق تامین خسارت‌های بدنی به ۸ شرکت بیمه رازی با سهم ۲۴٫۵ درصد، بیمه کوثر با سهم ۲۲٫۶ درصد، بیمه مرکزی با سهم ۱۱٫۱ درصد، بیمه البرز با سهم ۹٫۷ درصد، بیمه میهن با سهم ۶٫۴ درصد، بیمه معلم با سهم ۵٫۶ درصد، بیمه دی با سهم ۵٫۵ درصد و بیمه کوثر با سهم ۲٫۹ درصد و بیمه ایران با سهم ۲٫۲ درصد اختصاص داشته و سهم دیگر شرکت‌های بیمه در مجموع به کمتر از ۱۰ درصد می‌رسد.

علاوه بر شرکت‌های بیمه آسیا، بیمه البرز و بیمه آرمان که فاقد بدهی به صندوق در سال ۱۴۰۰ بوده‌اند، شرکت‌هایی که اقدام به کاهش بدهی خود در سال گذشته کرده‌اند، شامل بیمه مرکزی با ۵ درصد، بیمه البرز با ۱۶ درصد، بیمه ایران با ۹۲ درصد، بیمه ملت با ۲۱ درصد، بیمه حافظ با ۱۹ درصد، بیمه تعاون با ۴۹ درصد، بیمه پارسیان با ۹۵ درصد و بیمه تجارت نو با ۹۵ درصد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا